Vita arkivet

vita-arkivet

När någon närstående går bort är det många svåra och tunga beslut som ska tas. Vad ska man ha för sten? Vilken färg ska kistan vara i? Ska det firas med pompa och ståt eller ska det vara avskalat? Många känsliga ämnen ska diskuteras i en tid av sorg, där många anser sig ha rätt till att bestämma…

När Kajsa gick bort lämnade hon efter sig en lista där hon utförligt förklarade hur hon ville ha sin begravning. Där beskrev hon i detalj hur hon ville att begravningen skulle se ut och upplevas. Vilken klädsel folk skulle ha och vad som skulle serveras på minnesstunden efteråt.

Bland de mer okonventionella sakerna på hennes lista var att man skulle undvika mörk sorgeklädsel. Det skulle vara en vit begravning. Själv gick jag dit i vita byxor och ljusblårandig skjorta och andra kom i skjorta och piké. Precis som hon ville! :) Ett annat beslut var att det skulle skålas i mousserande på minnesstunden. Det var inte en sorgens dag. Vi firade Kajsa en sista gång och det blev ett vackert adjö.

Fonus har en tjänst som liknar Kajsas lista som heter Vita Arkivet. Det är en tjänst som används flitigt av soldater i utlandstjänst men kan självklart användas av vem som helst som vill underlätta för sina kvarlevande.

Detta är ett fint sätt att utforma sitt sista farväl och att få begravningen anpassad efter hur man är som person.

Under Kajsas begravning tänkte jag flera gånger på att det precis så här hon ville bli begraven. Heck! det var ju hon som hade bestämt hur det skulle vara! Det blev mer personligt och vackrare än någon annan begravning jag varit på.

Det blev vackert.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* 9+1=?